Küçük Mekanlar – Pratik Mutfaklar

Yaşam alanlarımızın gitgide küçülmesi ile beraber mutfaklarımızın tasarımı bir o kadar daha fazla güç hale geldi. Hayat koşuşturması içinde kullandığımız alanların pratik olması hiç olmadığı kadar önemli. Bu kısa yazımızda sizlerle beraber küçük mutfaklarımızın daha geniş hissedilmesi ve daha pratik hale gelmesi için beş başlıca adım ile beraber neler yapabiliriz onları konuşacağız.

1. Az ve öz

Öncelikle herhangi bir küçük alan için asla unutmamız gereken bir gerçek vardır ki o da mekanlar kendi içlerinde barındırdığı eşyalar kadar küçüktür. Dolayısı ile küçük mekanlarda yaşam az ve öz eşya kullanımı ile tanımlanmalıdır, sadece en çok kullandığınız eşyaları depolamanız gerekmektedir. İnanın bana hayatınızın her köşesinde bunu uyguladığınızda kendinizi hafiflemiş hissedeceksiniz. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz eğer Minimalizm ve Minimalist Yaşam Felsefelerine bakabilirsiniz.

2. Akıllı Depolama

Mutfak alanınız küçüldükçe depolama alanlarınızın tasarımı ve düzeni çok daha fazla önem taşımaya başlar. Bundan dolayı eğer sizinde mutfağınız küçükse mutfak mekanizmalarına yatırım yapmaktan kesinlikle çekinmeyin, onlar sizin kurtarıcınız olacaktır. Tencere, tabak depolamaları, kör köşe dolaplarınız için mekanizmalar ve kiler dolabınız yada çekmeceleriniz için mekanizlamalar sahip olduğunuz bu küçük alanları maksimum şekilde değerlendirmenizi sağlayacaktır.

3. Renkler ve Desenler

Duvar fayansınız, tezgahınız, mutfak kapaklarınız ve Zemin döşemenizi seçerken karmaşadan kaçınıp alanınızı daha ferah gösterecek malzeme seçimlerini yapmalısınız. Bundan dolayı küçük mekanlarda kesinlikle birden fazla farklı desen kullanımından kaçınmanız gerekmektedir. Renk kullanımından kesinlikle çekinmeyiniz. Burda atlamamanız gereken tek şey renklerin birbiri ile uyumu ve dengesi olmalıdır. İsterseniz bu konuda iç mimarınızdan destek alabilirsiniz.

4. Işık ve Aydınlatma

Yaşamlarımızı şekillendiren bütün mekanlarda olduğu gibi mutfaklarımızda da doğal ışık ve aydınlatma mekan algımızı etkileyen en güçlü etkenlerden birkaçıdır. Söz konusu özellikle küçük mutfaklar olduğunda, mekanlar küçüldükçe ayni oranda pencerelerimiz ile beraber mutfaklarımıza giren ışık da ayni oranda malesef küçülmektedir. Bu mutfaklarımızı daha dar ve havasız hissetmemize sebep olmaktadır. Bu sebepten ötürü her ne kadar mutfak alanımız küçük olsada fedakarlık yapacağınız nokta asla pencereleriniz, doğal ışık ve havalandırma kaynağınız olmasın. Bunun ile beraber aydınlatma da mutfaklarınızı daha ferah algılamanıza yardımcı olacak bir diğer araçtır. Burda armatür modeliniz ve tarzından öte bir konudan bahsediyoruz. Aydınlatmanızı nerede kullandığınız, mutfağınızın hangi bölgelerini aydınlattığınız ve hangi renkte ışık kullandığınız küçük mutfaklarınıza derinlik katma imkanı sunacaktır. Aydınlatma seçiminizde eğer bir uzmana ihtiyaç duyarsanız bir iç mimar eşliğinde en doğru tercihleri yapabileceksiniz.

5. Gizlilik

Küçük mutfaklarımız, gerek açık plan şeklinde salon ile iç içe olsun gerekse tanımlı ayrı bir oda halinde tasarlansın çok çabuk dağılıp, kirlenip ayni hızla da temizlenebilmektedir. Dolayısı ile çok hızlı ve kolay bir şekilde dağılabilecek küçük mutfaklarımızda düzen ve tertip sağlayabilmek adına gizli bölmeler yapmanız çok pratik bir çözüm olacaktır. Mesela prizlerinizin bulunduğu bölmeye boy dolap yada stor dolap yapıp normalde tezgah üstünde durup kalabalık bir kablo görünümüne sebep olacak mutfak ekipmanlarını gizli bir şekilde depolayabilirsiniz. Yada gömme teknenize şık bir şekilde kapak tasarlayıp ihtiyaç halinde tezgah alanınızı artırıp teknenizin içini de gizleyebilirsiniz. Burda en önemli konu size sahip olduğunuz bu küçük alanda en pratik mutfağı sunmak.

Yazar: Nisan Akalın
 
d
Merhaba! Sizi daha iyi tanıyabilmek ve stilinizi anlayabilmek için birkaç soru sormak istiyoruz.